Ce este un intrerupator de circuit miniatural (MCB)?

Un MCB este un comutator electric actionat automat. Intreruptoarele miniaturale sunt menite sa previna deteriorarea unui circuit.

Sunt proiectate să se declanșeze în timpul unei suprasarcini sau scurtcircuit pentru a proteja împotriva defecțiunilor electrice și a defecțiunii echipamentului.MCB-urile sunt utilizate pe scară largă ca componente izolatoare în medii casnice, comerciale și industriale. Ele fac parte din familia mai largă de întrerupătoare de circuit prezentate mai sus.

Cum operează un MCB?

Mini-întrerupătoarele sunt declanșate de supracurent - curent electric care depășește un curent sigur desemnat și folosește un mecanism mecanic relativ robust conceput pentru a minimiza defecțiunile și alarmele false. Curentul în exces determină încălzirea, îndoirea sau deplasarea benzii bimetalice din MCB. Acest lucru acționează un comutator care îndepărtează punctele de contact electrice pentru a limita arcul (descărcare electrică). Contactele se închid din nou odată ce defecțiunea a fost remediată și MCB-urile sunt resetate. Un MCB este proiectat pentru a proteja atât împotriva supraîncărcării, cât și împotriva scurtcircuitului. Acestea sunt detectate diferit folosind procese separate. Protecția la suprasarcina este asigurata de banda bimetalica prin funcționare termica, in timp ce protecția la scurtcircuit este asigurată de bobina de declanșare prin funcționare electromagnetică. Dacă descărcarea este deosebit de mare, MCB se va declanșa (se va activa) foarte repede – în decurs de o zecime de secundă. Când supracurentul este mai aproape de limitele de siguranță, componenta va răspunde mai lent.

Tipuri de MCB-uri: 

Sunt disponibile diferite tipuri de MCB-uri: tip A, tip B, tip C, tip D, tip K și tip Z. Cu toate acestea tipurile cheie sunt B, C și D. Fiecare este proiectat pentru a răspunde la puterea probabilă a supratensiunilor electrice în diferite setări. Aceste variații sunt de obicei cunoscute ca „curba de declanșare”, dar pot fi cunoscute precum caracteristicile de declanșare sau caracteristicile de supracurent.

Să aruncăm o privire la diferențele dintre fiecare tip:

  • MCB Tip B (ex. nr. stoc RS 247-2234) - Întrerupătoarele de circuit Tip B sunt proiectate pentru declanșare dacă prin dispozitiv circulă un curent între trei și cinci ori curentul maxim recomandat sau dat de ,,sarcina nominală”. Acesta este cel mai sensibil tip de MCB, proiectat pentru aplicații domestice și pentru aplicații comerciale de joasă tensiune, în care orice supratensiune curentă este probabil să fie mică.
  • MCB Tip C (ex. nr. stoc RS 219-9126) - Întrerupătoarele de tip C sunt utilizate pentru dispozitive electrice mai puternice, unde este probabil ca orice supratensiune să fie mai mare – de obicei în medii comerciale și industriale.Sunt proiectate să se declanșeze la curenți între cinci și zece ori sarcina lor nominală. Exemple bune includ motoare electrice mai mici și iluminare fluorescentă.
  • MCB Tip D (ex. nr. stoc RS 211-2401) - MCB-urile de tip D sunt cele mai puțin sensibile, activând numai atunci când curentul crește între zece și douăzeci de ori maximul recomandat. MCB-urile cu rating D sunt construite pentru dispozitive comerciale și industriale cu sarcini dure, unde apar ocazional supratensiuni de curent foarte puternice. Exemplele includ echipamente de sudare, mașini cu raze X, motoare mari și unități de alimentare neîntreruptă (UPS).

Alte tipuri de MCB, un pic mai specializate:

MCB tip K - acestea se vor declanșa atunci când curentul atinge de opt până la douăsprezece ori maximul recomandat. Sunt o alegere bună pentru motoare.

MCB tip Z - acestea sunt MCB-uri foarte sensibile, care se declanșează atunci când curentul depășește sarcina nominală de doar două până la trei ori. Sunt utilizate cu dispozitive mai delicate predispuse la scurtcircuite, cum ar fi semiconductorii.

Alegerea tipului corect de MCB:

Tipul de MCB pe care ar trebui să-l cumpărați depinde de specificul dispozitivului sau al modului de instalare dorit. La achiziționarea unui MCB trebuie ținut cont de mai mulți factori:

  • Caracteristicile de declanșare

  • Capacitatea de rupere – curentul maxim pe care un întrerupător poate opri fără distrugerea sau eliberarea unui arc. Acest lucru trebuie să se potrivească cu puterea probabilă a oricăror supratensiuni din vecinătatea instalației. Capacitatea de rupere se măsoară în kiloamperi (kA).
  • Numărul de poli sau întrerupătoare declanșabile din carcasa MCB. Opțiunile includ simplu, dublu, triplu și neutru și cu patru poli. 
                 MCB cu un singur pol
                          MCB cu 2 poli
                               MCB cu 4 poli

Aurocon COMPEC vă pune la dispoziție o gamă foarte bogată de întrerupătoare de circuit din categoriile menționate la începutul acestui articol, între care și întrerupătoare de circuit miniaturale cu mărci cunoscute precum: ABB, Eaton, Legrand, Schneider, Siemens, Europa, etc. Pentru gamele complete de produse vă invităm să accesați ro.rsdelivers.com


ComandaAutor: Grămescu Bogdan