Conectori din fibra optica Seria 4000 si 6000 marca Bulgin

Fibra optica a devenit mai populara ca niciodata, oferind comunicatii si transfer de date sigure si de mare viteza pentru o gama extinsa de aplicatii.

Cum afectează vremea rece conectorii și cablurile din fibră optică?

Fibra optică a devenit mai populară ca niciodată, oferind comunicații și transfer de date sigure și de mare viteză pentru o gamă extinsă de aplicații. Pe lângă fibra optică în sine, este foarte importantă alegerea celor mai potriviți conectori pentru aplicație, iar analiza tuturor opțiunilor poate conduce la situații confuze. Fibra optică este întâlnită peste tot. Ea transmite cu viteza luminii, cantități uriașe de date. Flexibilă și subțire (de grosimea unui fir de păr) fibra optică este super rapidă. Cu toate acestea, temperaturile scăzute pot influența puternic trecerea corectă a semnalului, putând ajunge chiar și la întreruperea transmisiei.

În prezent, sunt cunoscute 3 tipuri de conexiuni: SC, ST (baionetă cu răsucire) și LC (cu montare prin apăsare, cu blocare). La ora actuală, din ce în ce mai utilizat este conectorul LC, datorită faptului că este mult mai compact față de celelalte două tipuri, făcându-l potrivit pentru aplicații cu constrângeri legate de spațiu și de asemenea pentru că oferă un clips de conectare sigură, astfel încât este o probabilitate foarte mică de deconectare accidentală.

Odată stabilit acest lucru, apare o nouă informație: conectorii LC din fibră optică sunt disponibili cu opțiunile simplex și duplex. Ce înseamnă acest lucru?

Într-o descriere simplă, o fibră optică simplex are un singur fir de fibră de sticlă sau plastic, astfel încât este capabilă de a transmite date într-o singură direcție. Acest lucru face ca fibra optică simplex să fie potrivită pentru aplicații ce necesită capabilitate unidirecțională, precum transmiterea datelor de la senzori într-un sistem IoT. Pe de altă parte, o fibră optică duplex, constă din două fire de fibră, putând transmite date în ambele direcții. Ea poate fi ,,half-duplex”, ce poate trimite date într-o direcție la un moment dat, sau ,,full-duplex”, ce poate gestiona comunicație simultană, bidirecțională – de exemplu pentru o aplicație de telefonie IP.

Ca o concluzie, la baza trecerii de la cablurile din cupru la fibră optică stă costul redus, viteza mare de transmitere și faptul că este o soluție mai puțin voluminoasă. De asemenea, fibra optică este mai greu de piratat decât cuprul, ceea ce o face mai sigură, deoarece nu generează căldură în același mod în care o face cuprul.

Ea vine însă cu propriile provocări. Instalarea și managementul trebuie gestionate cu atenție, datorită naturii delicate a fibrei optice. Orice cantitate de grăsime, praf și umezeală poate afecta transmisia luminii. Din acest motiv, fibrele sunt protejate de un strat de acrilic, însă legăturile la conectori ale fiecărei fibre pot fi vulnerabile în medii dure, cum ar fi în cazul aplicațiilor în mediul exterior: FTTx, transmisii de date și telecomunicații, inginerie civilă, aplicații maritime și transmisii live. Este un lucru imperativ ca fibrele optice să fie suficient de robuste pentru a face față rulării între stâlpii de comunicații (chiar și în cazul temperaturilor scăzute, dincolo de limita de îngheț) cu scop de legături de telecomunicații, sau pentru transportul informațiilor video de la camerele de trafic, sau pentru transmisii de televiziune.

Temperaturile de îngheț cauzează probleme

Modul în care fibrele optice și conectorii se comportă în cazul temperaturilor negative reprezintă o problemă semnificativă. Apa poate ajunge să-și croiască drum în conducta care transportă fibra optică. Acesta este, de obicei, cazul în care există goluri sau, mai frecvent, îmbinări imperfecte ale conectorilor. De fapt, conectorii standard de interfață sunt pur și simplu insuficient de robuști pentru a evita intrarea apei în cazul operării în medii dure. Când temperatura scade sub zero și apa îngheață, iar gheața se formează în jurul fibrei - acest lucru face ca fibra să se deformeze. Totodată degradează apoi semnalul care trece prin fibră, reducând cel puțin lățimea de bandă, dar poate opri complet transmisia de date. Pentru a rezolva această problemă, o posibilă abordare este aceea de a instala numai cabluri de fibre optice îngropate sub linia de îngheț, astfel încât să nu existe nici o amenințare din acest punct de vedere. Dar această soluție poate fi extrem de costisitoare și este greu de implementat atunci când cablurile trebuie să fie dirijate de-a lungul unui pod sau al unei alte structuri. O altă soluție poate fi adăugarea de lichide sau geluri anti-îngheț în conducta de fibre optice, dar, din nou, acest lucru poate avea un cost ridicat.

Conectori rezistenți

Pentru a proteja eficient o fibră optică împotriva temperaturilor extreme, este esențial să protejați nu numai conexiunile, ci și punctele finale, de apa care ar putea intra și ar putea îngheța. Un conector care este conceput special pentru medii dure poate asigura etanșeitatea cablului de fibră optică, protejând astfel fibra în sine împotriva riscului de formare a gheții. După cum s-a menționat mai sus, dintre conectorii uzuali de fibră optică: SC, ST și LC, ultimul este cel mai des utilizat, deoarece este mult mai mic decât celelalte două și oferă, de asemenea, o conexiune sigură. Din păcate însă, un conector LC standard nu oferă același tip de protecție pe care îl are un conector robust și nu oferă o protecție suficientă împotriva pătrunderii apei. Deși este posibil să construiți o carcasă particularizată, care să protejeze conectorul, soluția se poate dovedi a fi foarte voluminoasă și nu este rentabilă economic.

Conectorii din fibră optică de la Bulgin:

Seria 4000: O soluție mult mai potrivită situației descrise mai sus, este de a utiliza un conector rezistent LC, special proiectat pentru medii dure. De exemplu conectorii de fibră optică Bulgin, Seria 4000, reprezintă conectorii de interfațare standard etanși, cei mai mici de pe piață. Conexiunea cu fibră optică este rezistență la UV, rezistentă la stropire cu apă sărată și etanșă conform clasei de siguranță IP166, IP68 și IP69K, oferind în același timp însă interfața LC standard industrial specificată de IEC 61754-20. Conectorul și carcasa lui pot fi complet imersate în apă până la o adâncime de 10 metri, pentru o perioadă de până la două săptămâni (pe baza testelor de clasificare IP68), fără a permite apei să ajungă la nivelul fibrei, iar astfel să poată îngheța, deteriorând fibra. Conectorul poate de asemenea rezista la temperaturi cuprinse între -25 și +70°C și protejează fibra împotriva murdăriei și prafului.

Seria 6000: În cazul conexiunilor duplex pe fibră optică, Seria de conectori 6000 este mai potrivită. Precum și Seria 4000 anterior prezentată, conectorii de fibră optică Seria 6000 sunt potriviți pentru utilizare în mediul exterior în cazul unor aplicații de transmisie, FTTx, inginerie civilă, aviație, feroviare, etc. Seria 6000 de conectori de fibră optică pentru medii dure este concepută pentru ani de operare în zone în care nu au ce căuta soluțiile cu fibră neprotejată. Fiind caracterizată de un mecanism de blocare prin rotire cu 30 de grade, sigur dar ușor de operat, Seria 6000 oferă performanțe IP68 și IP69K dovedite în teren. În comparație cu conectorii de fibră optică simplex Seria 4000, fibra optică suplimentară a acestui cablu duplex poate dubla, atunci când este nevoie, capabilitățile de transmisie de date.

Exemple senzori

Conector de fibră optică Bulgin Seria 4000, LC/ Simplex, 0,85 mm, -25°C .. +70°C


Comanda

Cablu de fibră optică Bulgin OS1 Single Mode, LC – LC, 9.5/125μm, 10m


Comanda

Conector de fibră optică Bulgin Seria 6000 , 32mm, 10m


Comanda

Autor: Grămescu Bogdan