Ghid pentru construirea unei zone de lucru ESD

Cum se realizeaza o zona de lucru protejata impotriva descarcarilor electrostatice si ce produse sunt folosite pentru a inlatura acest fenomen.

Descărcarea electrostatică (ESD) reprezintă transferul de electricitate statică acumulată de două obiecte, având potențiale electrice diferite, ce vin în contact. Electricitatea statică este un fenomen ce a devenit o problemă odată cu utilizarea pe scara larga a electronicii. Multe componente electronice, în special microcipuri, pot fi deteriorate de ESD. Componentele sensibile trebuie protejate în timpul și ulterior fabricării, în timpul transportului și al asamblării dispozitivului și în timpul utilizării dispozitivului final. Împământarea este deosebit de importantă pentru un control eficient al ESD. Aceasta ar trebui să fie clar definită și evaluată în mod regulat.

De obicei, când se referă la o „zonă protejată ESD ” sau “EPA (Electrostatic Protected Area )”, o mulțime de oameni își imaginează camere sau chiar podele întregi din fabrică, cu numeroase stații de lucru. Această concepție greșită și foarte frecventă aduce dureri mari de cap atunci când vine vorba de implementarea unui program de control ESD. Există o preocupare permanentă cu privire la costurile și timpul necesar pentru crearea unui EPA. Cu toate acestea, cel mai adesea, o stație de lucru simplă este suficientă pentru a satisface nevoile unei companii pentru a-și proteja produsele sensibile la descărcările electrostatice nedorite.

EPA este o zonă care a fost creată pentru a controla eficient descărcarea electrostatică și, prin urmare, scopul său este de a evita toate problemele care rezultă acestui fenomen. Este un spațiu bine definit în care toate suprafețele, obiectele, oamenii și dispozitivele sensibile sunt păstrate la același potențial electric. Acest lucru se realizează prin simpla utilizare a materialelor „cu împământare” pentru acoperirea suprafețelor și pentru fabricarea containerelor și a sculelor. Toate suprafețele, produsele și persoanele sunt conectate la masă, de obicei, printr-o rezistență între 1 și 10 megaohm. Produsele aflate în mișcare (cum ar fi containerele și uneltele) vor fi protejate de descărcările electrostatice prin intermediul contactului direct cu suprafețe sau persoane deja conectate la potențialul de referință.

Dimensiunea unui EPA poate varia foarte mult. O zonă protejată poate fi o stație de lucru permanentă, într-o simplă cameră, sau un întreg etaj de fabricație care cuprinde mii de stații de lucru.

Transformarea bancului de lucru într-un EPA

Modificările aduse stației de lucru existente nu trebuie să fie complicate sau costisitoare. Există doar câteva lucruri de care veți avea nevoie pentru realizarea unei zone protejate electrostatic, și anume:

Propuneri produse:

Covor antistatic

Este alcătuit din trei straturi de material, dintre care: două sunt de 1,25mm grosime, dintr-un cauciuc sintetic care disipă energia electrică, și un strat de 0,5mm, conductiv, între cele două izolatoare pentru a descărca sarcina electrică. Acesta mai este dotat în fiecare colț cu conectori pentru cablul de împământare, fapt ce îl fac ușor de utilizat și montat în orice spațiu. Dimensiunile acestuia de 1200x600x3mm sunt ideale pentru un spațiu de lucru eficient. În timpul utilizării, covorașele disipă sarcina electrică și protejează suprafața de lucru împotriva uzurii.   


Comanda

Cablu de conectare spiralat

Oferă operatorului o mobilitate sporită datorită structurii în spirală și a flexibilității acestuia. Aceste dispune de o conexiune fermă de tip clichet la unul din capete iar pe partea opusă de o conexiune tip banană. Cablul vine și cu un accesoriu de adaptare de tip clește pentru conexiuni rapide sau pentru conexiuni unde nu există compatibilitate între conectori. Lungimea de 3.6m a cablului îl face ideal pentru orice banc de lucru ESD. Este izolat cu un material poliuretanic și are integrat un rezistor de 2 megaohm pentru limitarea curentului.


Comanda

Priză de împământare

Aceasta oferă un punct de masă comun în mediile protejate împotriva descărcărilor electrostatice. Cei doi conectori din partea frontală a fișei sunt destinați conectării dispozitivelor de tip ESD la același punct de referință. Acest model încorporează o rezistență de 1 megaohm care este suficient de mare pentru a limita curentul la mai puțin de 0,5 mA în cazul vârfurilor de tensiune din sistem. Ștecherul este folosit numai pentru aplicații de tip EPA. Modelul se distinge ușor de alte echipamente datorită culorii galbene.


Comanda

Brățară antistatică de mână 

Brățările pentru încheietura mâinii RS Pro ESD sunt realizate dintr-o bandă ce are o țesătură de calitate superioară, cu un raport elastic de la 1:2,5” la 1:3. Suprafața exterioară a încheieturii nu este conductivă, iar suprafața interioară a curelei este căptușită cu 5 rânduri de fire de argint cu două straturi. De asemenea, brățara dispune de un mecanism reglabil, cu clemă, care poate strânge sau slăbi banda pentru a se potrivi cu orice formă a încheieturii. Rezistența brățării se măsoară separat pentru zona interioară, care intră în contact direct cu mâna, și zona exterioară. Rezistența interioară este mai mică de 100 kilo-ohmi la 7-30 VDC în circuit deschis, iar rezistența exterioară este mai mare 10 megaohmi.   


Comanda

Brățară antistatică pentru picior

Brățara antistatică de picior este realizată din două straturi, unul conductor de culoare neagră și o căptușeală albă care intră în contact cu pantofii. Aceste produse includ o filă albastră cu fibre conductive și un sistem de fixare și desprindere, rapid și ușor, de tip clemă . Cureaua complet elastică asigură confort și flexibilitate maxime, adaptându-se ușor pe majoritatea modelelor de încălțăminte. Brățara dispune și de o rezistență internă de 1 megaohm pentru limitarea curentului. Aceste brățări se utilizează împreună cu covorașele antistatice pentru podea. Pentru a menține integritatea conexiunii dintre corp și potențialul de referință, brățările antistatice trebuie să fie purtate la fiecare picior 


Comanda

Tester pentru brățările antistatice 

Este ideal pentru o verificare rapidă și eficientă. Seria Compact Tester poate fi folosită pentru a testa brățările de la încheietura personalului și dispozitivele pentru încălțăminte. Testerul utilizează leduri și o alarmă sonoră pentru a indica dacă rezistența măsurată se încadrează în domeniul specificat de standardul EN 61340-5-1. O placă pentru picioare este inclusă în pachetul cu testerul ESD pentru a permite utilizatorilor să își testeze atât încălțămintea, cât și brățara de la încheietură. Compact Tester este un dispozitiv portabil, cu dimensiuni de gabarit reduse de 115x70x26mm, și este alimentat de o baterie de 9V. Testerul acceptă măsurători ale rezistenței incluse în echipamentele ESD de la 750 kilohm și până la 35 megaohm. 


Comanda

Pe măsură ce tehnologia electronică avansează, circuitele electronice devin din ce în ce mai mici. Deoarece dimensiunea componentelor este redusă, la fel este și distanța microscopică a izolatoarelor și a circuitelor din ele, crescând sensibilitatea la descărcările electrostatice. Nevoia unei zone corespunzătoare, cu protecție împotriva ESD, crește pe zi ce trece. Totuși, pentru unii producători, un banc de lucru, corespunzător echipat, și un operator pregătit vor îndeplini cerințele minime ale unei EPA.

Autor: Niță Emil