Imbunatatirea eficientei energetice in mediul industrial

Solutii utile si eficiente pentru reducerea consumului de energie. Sfaturi si produse care te vor ajuta sa economiseti energie, timp si bani.

Prețul energiei este incredibil de volatil, în special în industria modernă. Acest lucru se datorează costurilor inconsistente ale combustibililor fosili, costul ridicat al procesării deșeurilor și costul dat de utilizarea unor echipamente vechi. Tehnologiile moderne inovatoare contribuie la remedierea acestei probleme, sporind eficiența operațională pentru mulți producători și organizații. Cu toate acestea, acest lucru singur nu este suficient. În cele ce urmează, vă prezentăm pe scurt concluziile trase de Emily Newtont, asupra eficienței energetice în mediul industrial.

În ansamblu, eficiența industrială a parcurs un drum lung în ultimii ani. Există totuși atât de multe oportunități neexploatate - și anume legate de practicile durabile și regenerabile.

De exemplu, potrivit Administrației SUA pentru informații energetice, sectorul industrial a reprezentat 35% din consumul final de energie și 32% din consumul total de energie al țării în 2019. Ar trebui acționat acum, înainte ca acesta să devină defavorabil întreprinderilor și societății.

Organizațiile care doresc să implementeze măsuri de eficiență energetică industrială, au multe zone de explorat, iar unele aplicații vor oferi un randament mai mare decât altele. Iată câteva sfaturi profitabile pentru îmbunătățirea conservării energiei în industriile moderne.

PRODUSE RECOMANDATE

Termostat programabil (RF)

Termostat programabil fără fir (RF), rază de acțiune 30m, curent 16A, tensiune 1.5V, 250V ac.


Comanda

Contor digital

Contor digital cu ecran LCD pentru măsurarea energiei consumate și calcularea prețului.


Comanda

Comutator RF

Generează suficientă energie electrică pentru a transmite semnale RF doar prin apăsarea unui buton.


Comanda

Kit de dezvoltare

Dispozitivul de tip comutator cu recuperare energetică din mediu bazat pe Bluetooth de joasă energie.


Comanda

Ampermetru

Ampermetru, măsoară parametri electrici în rețeaua monofazată și trifazată cu 4/3 fire.


Comanda

Înregistratorul de date PEL103

Este destinat măsurării puterii și energiei pentru toate instalațiile electrice.


Comanda

SFATURI UTILE

1. Creați o echipă de management dedicată
2. Actualizați, îmbunătățiți și înlocuiți echipamentul
Managementul energiei, protocoalele de eficiență și conservarea generală a energiei sunt toate acțiuni ce necesită o atenție constantă în prezența existenței oricărei speranțe de îmbunătățire. De aceea, organizațiile care doresc să sporească eficiența energetică ar trebui să creeze o echipă dedicată pentru gestionarea acestor responsabilități.

În unele cazuri, echipamentele vechi pot părea rentabile, astfel încât organizațiile le pot menține pe linia de producție. De obicei, însă, aceasta este o iluzie. Având componente învechite și un consum ridicat de energie, majoritatea echipamentelor mai vechi nu sunt sustenabile sau prietene cu mediul. Fiecare organizație ar trebui să planifice sau să înceapă un program pentru actualizarea și înlocuirea echipamentului învechit.
O astfel de echipă ar trebui să fie formată din membri ai întregii organizații, care să acoperă majoritatea, dacă nu chiar toate departamentele. Aceștia ar trebui să se întâlnească în mod regulat pentru a stabili strategii de conservare a energiei, pentru a măsura și raporta consumul de energie și pentru a pune în aplicare idei noi. De asemenea, această echipă ar trebui să colaboreze cu echipa care efectuează audituri energetice.

De fapt, este unul dintre primii și cei mai buni pași pe care ar trebui să îi facă orice companie după ce a decis să adopte practici de optimizare a consumului energetic. Contrar credinței generale, este posibil să nu fie necesară înlocuirea completă a echipamentelor. Există multe cazuri în care soluțiile existente pot fi actualizate sau îmbunătățite pentru a spori randamentul operațional și a reduce consumul de energie.
3. Treceți la soluții inteligente de iluminat
4. Efectuați audituri energetice regulate
În majoritatea unităților de producție industriale, luminile rămân aprinse ziua și noaptea, chiar și atunci când nu există muncitori. Acest lucru consumă o cantitate mare de energie, deoarece multe soluții de iluminat sunt mari consumatoare. Doar înlocuirea becurilor obișnuite cu LED-uri și alte soluții mai eficiente din punct de vedere energetic poate îmbunătăți considerabil situația consumului energetic și reduce costurile.

Trebuie efectuate audituri periodice pentru a asigura și măsura eficiența energetică în instalațiile de producție. Pentru a gestiona un astfel de audit este întotdeauna cel mai bine să angajați o echipă din afara companiei, deoarece o echipă externă va oferi o revizuire imparțială și corectă a eficienței operaționale.
Se poate însă merge un pas mai departe, prin utilizarea de soluții inteligente de iluminat, care pot fi configurate pentru a porni și opri conform unui program. Ele pot fi, de asemenea, sincronizate cu sistemele de detectare a mișcării pentru a aprinde luminile în zonele în care sunt prezenți lucrători sau vânzători, iar apoi să se stingă atunci când toată lumea pleacă. Tipul de iluminat utilizat la locul de muncă are, de asemenea, un efect direct asupra nivelului de productivitate.

Procesul va cuantifica soluțiile de conservare și gestionare a energiei, oferind o imagine clară a rentabilității investiției. De asemenea, oferă statistici atât de necesare, cum ar fi timpii de vârf de utilizare, unde și cât de multe deșeuri sunt produse și soluții potențiale de îmbunătățire. Informațiile ar trebui să ajungă la echipa de management energetic, astfel încât să poată crea un plan de acțiune adecvat pentru rezolvarea eventualelor probleme sau pentru revizuirea strategiilor existente.
5. Luați în considerare facilitățile LEED
6. Demararea de proiecte industriale de economisire a energiei
Leadership in Energy and Environment Design sau LEED este un standard și o certificare recunoscută la nivel internațional pentru clădiri ecologice. Acesta asigură că o instalație a fost proiectată și dezvoltată utilizând practici durabile și ecologice, în special atunci când vine vorba de eficiență și conservare a energiei. Programul stabilește un cadru pentru construirea și modernizarea soluțiilor existente, astfel încât acestea să îndeplinească standardele necesare.

Pe lângă îmbunătățirile legate de iluminat și de echipamente, există destul de multe proiecte suplimentare care pot fi începute pentru a spori conservarea energiei: Verificarea izolațiilor pentru a îmbunătăți eficiența sistemului de răcire și încălzire; Luați în considerare colorarea sau umbrirea ferestrelor și pereților; .
Factorii proiectelor LEED includ planificarea amplasamentului, eficiența utilizării apei, utilizarea energiei, calitatea și siguranța aerului și materialele utilizate. Nu este niciodată prea târziu să găsiți o proprietate sau o instalație nouă care să fie conformă standardului de eficiență energetică sau să începeți să lucrați cu antreprenorii pentru a îmbunătăți vechea proprietate.

Folosiți presiunea aerului pentru a crea un flux natural de aer în întregul birou sau instalație; Optimizați aparatele scăzând temperaturile sau consumul de energie; Optimizați operațiile desfășurate la fața locului, pentru a reduce deșeurile legate de lucrători și pentru a permite lucrul la distanță; Curățați și întrețineți periodic echipamentele.
7. Evaluați sistemele de aer comprimat
8. Folosiți încălzirea rezultată din procese de fabricație
În aproape toate operațiunile de fabricație și nu numai, multe echipamente se bazează pe sisteme de aer comprimat. Compresoarele, în special modelele mai vechi, sunt un instrument extrem de costisitor atunci când vine vorba de pierderi de aer, de randament energetic scăzut. O pierdere/scurgere de aer, poate reduce randamentul unui compresor și poate determina echipamentul aferent să consume mai multă energie, chiar și pentru sarcini simple.

Răcirea este ceva ce trebuie realizat cu ajutorul unui sistem bazat pe energie electrică și aproape că nu se poate obține pe baza procesului deja existent. Pe de altă parte, încălzirea poate proveni din multe surse naturale - în general, aceasta este denumită încălzire de proces. Producătorii pot instala și utiliza sisteme de recuperare a căldurii, care permit utilizarea căldurii produse în timpul altor sarcini.
Toate sistemele de compresie a aerului trebuie verificate periodic pentru pierderi și scăderi de performanță. Există multe modalități de a discerne o pierdere de aer, scurgere, printre care se pot evidenția echipamentele de detecție cu ultrasunete, precum și senzorii IoT ce oferă date de monitorizare a fluctuațiilor de performanța.

Neutilizată, această căldură care oricum se generează, s-ar pierde. De exemplu, căldura rezultată de la o forjă poate fi utilizată făcută pentru a încălzi zone din apropiere. Aburul sau apa fierbinte evacuate dintr-o anumită mașină pot fi utilizate în întregime pentru o altă sarcină. Este vorba despre reciclarea materialelor și a surselor disponibile în urma unei operațiuni.

Reducerea consumului de energie în industriile producătoare

Deși multe dintre sfaturile de aici vor ajuta o operațiune să îmbunătățească eficiența și conservarea, totuși consumul total rămâne ridicat în lipsa unor strategii radicale. Cea mai bună modalitate absolută de a reduce consumul este de a veni cu strategii sau procese care utilizează în mod natural mai puțină energie. Acest lucru poate include sau nu înlocuirea hardware-ului ineficient, oprirea alimentării unor sisteme sau a soluțiilor neeficiente, regândirea producției sau reduceri similare.

Un lucru este clar: costurile operaționale și energetice vor continua să crească pentru organizațiile care aleg să nu facă nimic, iar aceste costuri pot deveni în cele din urmă insurmontabile.


Autor: Grămescu Bogdan