Mentenanta predictiva in cadrul liniilor de productie – o abordare inteligenta

Operatiile de intretinere neplanificate si timpii de oprire a productiei rezultati reprezinta problema majoritatii organizatiilor.

Dacă doriți o abordare predictivă, aveți nevoie de monitorizarea continuă a echipamentelor, iar noi suntem aici pentru a vă oferi elementele senzoriale și de monitorizare necesare, astfel încât să evitați apariția evenimentelor neprevăzute.

Mentenanța predictivă pornește de la o verificare periodică sau continuă a stării echipamentelor astfel încât orice schimbare semnificativă a parametrilor, precum temperatură, vibrații sau alte mărimi specifice aplicației, să poată fi utilizată pentru indicarea / detectarea unei posibile probleme de funcționare. În acest fel, echipamentul poate fi înlocuit sau reparat într-o manieră economică, într-o perioadă de timp anticipată, înainte de a-și pierde performanțele sau înainte de a se defecta, producând întreruperi neașteptate. Ca să ne face o idee asupra magnitudinii acestui fenomen nedorit, Deloitte raportează că asemenea întreruperi îi costă pe producătorii industriali 50 de miliarde de USD, iar 42% din timpul de oprire este cauzat de defectările echipamentelor. Noile sisteme de mentenanță predictivă au nevoie de componente de calitate, care să informeze fără greșeală asupra stării de funcționare a sistemelor monitorizate.

Utilizarea tehnologiei conectate (Industrial Internet of Things) este acum disponibilă cu costuri mai mici, iar puternicele sistemele de analiză a datelor fac posibilă monitorizarea aproape a oricărei mașini, putând prezice defectările înainte să se întâmple. Acest lucru face ca organizațiile să identifice problemele și să planifice timpii de oprire conform programului propriu. Desigur că o parte a problemei o reprezintă accesul la o serie întreagă de senzori, care să permită corecta observare a fenomenelor. ,,Întreținerea inteligentă este mai mult decât tehnologie și produse, este de fapt un mod de gândire” a declarat Richard Jeffers, Director Tehnic pentru Europa de Nord al RS. ,,Este vorba despre a anticipa defectările potențiale și a declanșa acțiunile potrivite pentru a preveni sau reduce impactul acestor defecte asupra operațiunilor dvs. Tehnologia este ceea ce utilizați pentru a permite prezicerea mai ușoară a apariției unor probleme.”

Un prim pas pe care trebuie să îl facă companiile ce doresc reducerea cheltuielilor de mentenanță nedorite este recunoașterea valorii abordării predictive. În raportul menționat mai sus, Deloitte a descoperit că întreținerea predictivă poate reduce timpul necesar pentru planificarea întreținerii cu de la 20% la 50%, crescând timpul de activitate al echipamentului și disponibilitatea sa cu 10 până la 20% și poate reduce costurile de întreținere cu 5 până la 10%”. Pentru multe companii și pentru echipele lor de întreținere, marea întrebare în jurul mentenanței inteligente este de unde să se înceapă. În cazul multor afaceri, abordarea cu testare și învățare operează cel mai bine atunci când indivizii și organizația ca întreg, stabilesc cea mai bună soluție pentru necesități.

O posibilă abordare ar putea fi identificarea echipamentelor cu potențialul de defectare cel mai ridicat, precum și cu efectul cel mai costisitor al întreruperii nedorite: de exemplu pompe, compresoare, motoare. Acestora ar urma pentru început să li se aloce o atenție sporită asupra stării de funcționare prin implementarea de sisteme de monitorizare în timp real. Pe măsură ce sistemul își arată roadele, monitorizarea se poate extinde și către celelalte echipamente cu impact mai redus, ajungând în final ca întreg procesul să se bucure de posibilitatea anticipării problemelor de funcționare, conducând la o siguranță sporită a funcționării. ,, Am vizitat un client, iar acesta avea o abordare foarte sensibilă cu privire la introducerea întreținerii inteligente în afacere,” afirmă Richard Jeffers. ,,Ei aveau aproape 800 de motoare in clădire, dar identificaseră că 13 erau cruciale în operații, așa că au pus senzori de temperatură și vibrații pe aceste motoare pentru a alerta echipa de întreținere dacă încep să se defecteze. Aceasta este o încercare, dar va fi integrată anul viitor și la celelalte motoare, dacă se dovedește utilă.”

Un alt aspect al mentenanței predictive este acela că poate implica programarea de inspecții periodice, chiar dacă sistemul este funcțional, pornindu-se de la anumite informații senzoriale. Trebuie avută în vedere frecvența acestor inspecții, ele conducând tot la întreruperi, chiar dacă programate. Tehnologiile de testare a sistemelor în timpul funcționării și algoritmii de modelare predictivă sunt foarte importanți, putând conduce la diminuarea numărului de inspecții, sau chiar la eliminarea lor. Sistemul va putea fi oprit doar atunci când certă situația de pericol. Desigur că, pentru companii apare necesitatea de a avea un expert, care să dispună de cunoștințele necesare pentru adoptarea noii tehnologii. Cercetări recente efectuate de RS și de Chartered Institute of Procurement and Supply au arătat că 54% dintre cei care achiziționează produse în zona întreținerii, reparațiilor și operării, doresc nu numai produse, ci și programe de pregătire de specialitate din partea furnizorilor.

Senzori pentru utilizare în sisteme de mentenanță predictivă 

RS oferă o gamă bogată de senzori ce pot fi utilizați cu succes în sisteme de mentenanță predictivă. După cum s-a arătat mai sus, principalele categorii de senzori, dar nu limitat la acestea, sunt senzorii de vibrații, de presiune, de temperatură. Variațiile mărimilor indicate de aceștia pot scoate în evidență, în fază incipientă, potențialele pericole.

Exemple senzori

Calex NFC PN151 – senzor infraroșu de temperatură, 0°C..+1000°C


Comanda

Senzor termic Flir AX8, compact și ușor de instalat cu opțiuni video multiple


Comanda

Senzor de vibrații SKF, este ideal pentru monitorizarea sistemelor precum reductoare, pompe


Comanda

Autor: Grămescu Bogdan