Relee cu semiconductoare (SSR) o solutie eficienta pentru controlul motoarelor. Un bun exemplu sunt releele celduc®, care au fost dezvoltate pentru a oferi calitate si siguranta pentru fiecare produs in parte.
Controlul motoarelor reprezintă o provocare, ținând cont că motorul este o sarcină inductivă cu curenți de pornire ridicați (crescând costul dispozitivelor de protecție) și supratensiuni generate pe perioada de oprire. Într-adevăr există câteva dezavantaje la pornirea directă a unui motor:
Toate aceste dezavantaje pot conduce la probleme de calitate pe durata producției. Mulțumită dimensiunilor și adaptabilității, releele statice cu semiconductoare sunt din ce în ce mai apreciate pentru controlul motoarelor. |
||
Unul dintre avantajele majore ale utilizării componentelor de electronică de putere este acela că pot fi apelate numeroase moduri de control datorită timpilor mici de răspuns și puterii de procesare a microprocesoarelor. Tipuri de motoare electrice 1. Motoare de curent alternativ Motoarele de curent alternativ AC sunt adesea utilizate, bazându-se pe alimentare de curent alternativ, convertind energia electrică în energie mecanică, generând mișcare de rotație. Există diferite tipuri de motoare AC: motoare colivie de veveriță, motoare cu înfășurare, motoare sincrone, motoare de tracțiune. Motoarele de curent alternativ prezintă o multitudine de avantaje:
|
||
2. Motoare de curent continuu Motoarele de curent continuu (DC) au o utilizare mai specifică, de exemplu pentru echipamente care au nevoie de viteze mari de rotație. Există diferite tipuri de motoare de curent continuu:
Principalul avantaj al motoarelor de curent continuu este acela că este ușor de ușor de stabilit și controlat viteza. Dar trebuie ținut cont că au tendința de a se uza rapid și pot genera mult zgomot. Tipuri de relee cu semiconductoare (statice) pentru controlul motoarelor a) Relee statice trifazate ON/OFF Releele statice ON/OFF sunt adesea disponibile în versiuni cu trecere prin zero sau aleatorii. Ele pot opera numai în mod binar, ON sau OFF. Sigure și eficiente, gamele de relee statice SSR ON/OFF sunt alegerea perfectă pentru controlul motoarelor industriale. Într-adevăr SSR-urile ON/OFF au fost realizate pentru a gestiona porniri și opriri frecvente ale motoarelor trifazate. b) Dispozitiv de pornire lină Un dispozitiv de pornire lină (soft starter) limitează curentul de pornire și crește durata de viață așteptată pentru componentele mecanice. De aceea el permite pornirea lină a motoarelor și reduce curentul de start, limitând solicitările de vârf de energie. Dispozitivele de pornire lină sunt disponibile în versiuni monofazate și trifazate.
c) Invertoare pentru motoare Inversiunea de rotație este adesea utilizată pentru a schimba eficient mișcarea de rotație a sarcinii sau pentru frânare în contra-curent. De aceea este necesară utilizarea unui dispozitiv pentru limitarea suprasarcinii de curent și cuplu. Invertoarele reprezintă din acest motiv o soluție optimă pentru acest tip de utilizare.
Avantajele releelor statice 1. O durată de viață așteptată foarte ridicată Releele statice nu au piese mecanice în mișcare, așa că nu sunt supuse niciunei defecțiuni de contact, tensiuni mecanice sau coroziune. Un releu static oferă o durată de viață medie de milioane de cicluri, fără nicio diminuare a performanței. Cu toate acestea, pentru a beneficia de durata de viață infinită a unui releu static, este foarte recomandat să se utilizeze radiatoare pentru a ajuta releul cu semiconductoare să evacueze căldura generată de utilizarea acestuia, și apoi să evite orice supraîncălzire care ar putea duce la deteriorare serioasă. 2. Consum redus de energie Releele cu semiconductoare necesită curenți foarte mici pentru a comuta sarcini de mare putere. Deoarece SSR-urile nu trebuie să alimenteze o bobină și să deschidă și să închidă fizic contactele, ele consumă de fapt cu 75% mai puțină putere decât releele electromecanice. 3. Operare silențioasă Tehnologia SSR utilizează circuite electronice pentru a oferi comutație, ceea ce înseamnă că aceste relee nu produc zgomot acustic. Aceasta poate fi o caracteristică importantă de exemplu în cazul aplicațiilor medicale. 4. Rezistență la șocuri și vibrații Deoarece SSR-urile nu au părți în mișcare și sunt complet capsulate, sunt foarte potrivite pentru aplicații în medii dure. Acest lucru le face foarte eficiente în industrii cu medii deosebite, unul dintre exemple putând fi căile ferate. 5. Frecvență de comutație foarte ridicată Releele statice pot comuta ON și OFF mai repede decât releele electromecanice. Alimentarea pe o sarcină poate fi aplicată și oprită foarte rapid și precis. 6. Diferite tipuri de control și și funcții de diagnostic Releele statice oferă diferite tipuri de control (alegeri specifice ale timpului de comutație) și pot dispune de diferite caracteristici de diagnostic. 7. Diferite configurații de montare Releele statice sunt disponibile în diferite capsule, astfel încât să se poată adapta diferitelor tipuri de montare (șină DIN, PCB, montare pe panou). |
||
Un bun exemplu sunt releele celduc®, care au fost dezvoltate specific pentru controlul motoarelor, oferindu-se calitate și siguranță pentru fiecare produs. Gama completă de relee statice oferită de Aurocon COMPEC vă este prezentată la adresa www.rsromania.com. |
||
Autor: Grămescu Bogdan |
|