Sisteme UHF RFID pentru identificare si urmarire rapida

Avantajele cheie ale utilizarii RFID in industrie sunt viteza si siguranta in functionare. Azi, RFID este larg raspandit intr-o multitudine de medii si aplicatii.

Tehnologia există de mulți ani și este dovedită ca robustă și sigură. Atâta vreme cât hardware-ul a fost corect ales pentru a răspunde aplicației, aceasta poate funcționa pentru mulți ani. Sistemele UHF RFID ajută la identificarea containerelor metalice, mașinilor, uneltelor, trenurilor, componentelor din beton, produselor, cablurilor și a altor bunuri aflate în medii dure industriale. Pe scurt, orice aplicație industrială are nevoie de un sistem care să îi sporească funcționalitatea, să îi crească eficiența, asigurând o bună rentabilitate a investiției.

Ce este de fapt RFID?

RFID este un acronim ce provine de la Radio Frequency IDentification, adică identificare cu frecvență radio. În principiu, sistemul se bazează pe un mic cip electronic cu memorie integrată, iar acest cip este conectat la o mică antenă. Cipul miniatural, împreună cu antena sunt apoi montate pe un substrat din plastic. La trecerea cipului printr-un câmp RF, în antenă se induce un curent mic, ce alimentează cipul. Acesta detectează semnalul RF și cerința de a-și trimite datele. Descrierea anterioară este baza unui Transponder RFID, denumit uzual Tag (Etichetă).

În orice sistem RFID există un număr de elemente cheie de luat în considerare. Sistemul constă dintr-un transponder RFID, o antenă de scanare, un cititor RFID și în cele din urmă legătura dintre cititor și un sistem/PLC.

Transponder-ul

La baza oricărei soluții bune RFID se află transponder-ul RFID. Succesul sau eșecul sistemului depinde de numărul de factori care influențează modul în care transponder-ul reacționează nu numai la semnalul RF pe care îl recepționează, ci și la mediul în care se află localizat și pe ce se află montat. Principalul lucru de amintit este că există un număr mare de transpondere pe piață, iar cheia este de a alege soluția corectă, potrivită aplicației și mediului în care este utilizată.

Antena RFID

Antenele sunt disponibile în toate formele și dimensiunile, trebuind să fie selectată antena care oferă cele mai bune performanțe în mediul în care este instalată și care permite raza de detecție dorită pentru o bună citire a transponderelor.

Cititorul RFID

În orice aplicație RFID, cititorul este potențial cea mai costisitoare parte harware. Transponderele pot fi relativ economice pentru a începe să le utilizați, dar alegerea cititorului RFID cel mai bun poate conduce la realizarea sau nu a unui proiect. Cititoarele RFID sunt disponibile de asemenea într-o varietate de forme, dimensiuni și funcționalități, incluzând aici o gamă largă de soluții portabile. Suplimentar, pot fi identificate soluții de cititoare ce au antena integrată, iar în unele aplicații, acesta ar putea fi un factor ce trebuie luat în considerare.

La începutul planificării unui nou sistem RFID ar trebui luate în considerare și potențialele dezvoltări ulterioare, extensii și funcționalități pe termen lung. Selectarea cititorului corect pentru aplicație vă poate oferi o soluție cu deschidere către viitor.

Software-ul

În cadrul oricărei soluții RFID, ,,Numărul serial” sau EPC (codul de produs electronic) trebuie să fie transformat într-un cod ce poate fi citit de către interfața software. Dacă se face o comparație cu citirea unui cod de bare, veți găsi un șir de text similar ce trebuie interfațat cu sistemul fabricii, PLC, bază de date etc. Există un număr de căi diferite prin care se poate realiza acest lucru

De ce să se utilizeze UHF RFID într-un mediu industrial?

O întrebare cheie la alegerea unei soluții de identificare poate fi: Care este avantajul RFID într-un mediu industrial? Unul dintre avantajele importante ale utilizării RFID este acela că nu necesită o conexiune în raza vizuală între cititor și transponder, precum în cazul proceselor optice ce utilizează cod de bare sau QR. Mai mult, conținutul de date al transponder-ului poate fi nu numai citit, ci și schimbat dacă este nevoie. Zonele de aplicații pot diferi foarte mult. Concluzionând utilizarea RFID este importantă acolo unde se dorește identificarea obiectelor sau ființelor, acolo unde nu este posibilă o operare în raza vizuală și eventual datele pot fi schimbate la nevoie (la nivel de obiect). Un avantaj cheie în utilizarea industrială a identificării RFID este viteza și siguranța mai mare prin comparație cu soluțiile bazate pe coduri de bare. RFID există de mulți ani și tehnologia este dovedită ca fiind viabilă, robustă și sigură. Sunt cazuri în care o cerință importantă o reprezintă un ciclu de viață operațională de lungă durată. Transponder-ele pasive pot fi instalate în locul dorit și lăsate zeci de ani (atâta vreme cât a fost corect ales hardware-ul necesar). .

Tehnologia RFID industrială a fost proiectată având ca un obiectiv important o diminuare a intervențiilor de întreținere necesare, iar acest lucru a condus la un design rezistent pentru cititoare, transpondere și antene de scanare. Sunt sisteme ce pot fi utilizate pentru domenii de temperaturi de operare extreme, de la -50OC și până la 200OC. Numeroase transpondere industriale oferă chiar și rezistență la o plajă largă de substanțe chimice periculoase – supraviețuind multi ani, acolo unde codurile de bare nu ar rezista nici o lună. Numeroase transpondere de pe piață dispun de o capacitate de memorie mare (excluzând memoria EPC), lucru care permite ca informația să fie stocată direct pe transponder, făcând ca ciclurile de fabricație pentru componente să fie foarte flexibile. Mai mult, după cum a fost menționat și anterior, RFID oferă abilitatea de a citit fără ca transponderul să fie în raza vizuală și la mare viteză, cu identificarea mai multor obiecte. Acest lucru depinde de mai mulți factori, dar cu ajutorul unor algoritmi software și a unui bun cititor, pot fi citite mai mult de 150 de etichete pe secundă (de exemplu putându-se identifica obiectele dintr-un palet în timpul transportului). Practic, în orice aplicație industrială, un sistem RFID poate îmbunătăți funcționalitatea, randamentul și poate amortiza rapid costurile.

Soluții RFID HARTING pentru aplicația dvs.

Odată cu ,,Industria Integrată” (Industry 4.0), a început un nou nivel de automatizare. Scopul este acela de a integra toate aspectele procesului industrial precum prelucrare, producție, unelte, sisteme de transport (trenuri sau vehicule). Aplicațiile tipice sunt producția, urmărirea bunurilor, întreținerea.

Sunt disponibile diferite tehnologii RFID cu diferite frecvențe de lucru: LF (125 kHz), HF (13,56 MHz), NFC (în cazul telefoanelor inteligente) și UHF. Cea mai flexibilă tehnică din această plajă, din punct de vedere al distanței de citire, al vitezei de citire și costului, este UHF la frecvențe de 865 -928 MHz.

După cum a fost menționat, transponderele UHF RFID (etichete pe cip) pot fi operate complet pasiv (fără sursă de alimentare) și nu necesită întreținere, oferind distanțe de detecție între 1 cm la peste 15 m. Soluțiile oferite de HARTING asigură soluții pentru toate nivelele de utilizare, umplând golurile dintre lumea fizică și lumea datelor din IT.

Exemple produse

Transponder HARTING 128 biți, 7 m, IP64, IP67, IP69K, 144 mm x 29 mm x 0,7 mm


Comanda

Etichete RFID hexagonale HellermannTyton, 33,4mm x 38,39mm x 8mm


Comanda

Bride RFID pentru cabluri - T50RFIDCHA.NY3P, 200 x 4.6mm


Comanda

Autor: Grămescu Bogdan