Testat pentru EXTREM - Atmosfere explozive

Daca dezvoltati aplicatii pentru medii potential explozive, corozive, sau cu solicitari mecanice, suntem aici pentru a va ajuta sa va mentineti in siguranta.

Sunt situații în care produsele dumneavoastră trebuie să facă față unor situații definite ca EXTREME: temperaturi extreme, medii corozive/agresive, potențial exploziv, operare la înălțime. Aceste condiții pot fi întâlnite în multe situații: medii industriale dure, în industria de petrol și gaze, industria chimică, zone de depozitare / silozuri, dar și în cazul interacțiunii dintre om și medii necunoscute (explorare/monitorizare). Siguranța personalului, dar și a echipamentelor costisitoare joacă un rol foarte important în cazul condițiilor extreme, dar și a întâlnirii cu ,,necunoscutul”. Carcase care să ofere protecție la condens, conectori care să ofere etanșeitate și protecție la potențiale șocuri, cabluri care să nu cedeze la diverse solicitări de natură mecanică și termică, componente și dispozitive care să elimine contactul dintre scântei generate și mediul periculos, sunt doar câteva dintre produsele absolut necesare.

Atunci când aveți la îndemână produsele potrivite, la momentul potrivit, puteți garanta siguranța în medii dure de lucru. Puteți beneficia de cea mai largă gamă de produse aprobate ATEX, precum echipamente PPE, automatizare și control, testare și măsurare și dispozitive de iluminat. În plus, vă este oferit suport pentru a putea face față oricăror condiții extreme.

ATEX

ATEX este numele dat celor două Directive europene referitoare la controlul atmosferelor cu potențial de explozie. Produsele sunt garantate să respecte cerințele minime pentru îmbunătățirea sănătății și siguranței muncitorilor aflați în medii de risc cu potențial exploziv – iar regulile se aplică în toată Europa. Accesând oferta noastră de echipamente ATEX, puteți economisi timp valoros, achiziționând totul dintr-un singur loc.

Posibilitatea de a interpreta corect clasificarea ATEX a unui produs este vitală. Alegerea produsului potrivit pentru fiecare zonă cu potențial exploziv are implicații directe asupra scăderii riscurilor legate de sănătate și siguranța în funcționare. Pentru aceasta vă este pus la dispoziție un ghid interactiv legat de marcarea ATEX.(https://uk.rs-online.com/web/generalDisplay.html?id=atex-hazardous/atex-marking-guide)

În mod evident, o situație de pericol major o reprezintă existența potențialului de explozie. Gazele, vaporii și praful pot reprezenta un astfel de pericol. Pericolul poate fi ocazional sau permanent. El poate apărea în numeroase industrii în care există potențial de explozie. Clasificarea de tip hazard este utilizată pentru a identifica probabilitatea apariției riscului și cauza: praf, gaz sau aburi.
Din fericire, atmosferele explozive sunt doar potențial explozive. Pentru a apărea explozia sau incendiul, trebuie să existe 3 factori: sursă de aprindere, combustibil pentru a menține arderea și oxigen. Aceștia formează triunghiul de foc. Lipsa oricăruia dintre acești factori va opri apariția exploziei. Produsele aprobate ATEX și IECEx operează prin îndepărtarea sursei de aprindere din aer (oxigen), acest lucru putând fi realizat prin utilizarea de materiale ce nu produc scântei sau prin prevenirea ca scânteile să ajungă în contact cu mediul înconjurător. De aceea, produsele certificate conform standardului internațional ATEX și IECEx joacă un rol vital în protejarea personalului și fabricii în medii cu potențial exploziv.

Siguranță în medii explozive

Uzual, în cazul existenței pericolului de explozie, se acordă atenție sporită echipamentului de protecție a personalului, precum și uneltelor sau dispozitivelor electrice pentru a nu produce scântei în mediu. Cele mai frecvente surse de scântei sunt reprezentate de surse de tensiune, relee, comutatoare, senzori, echipamente de măsurare și testare.
Acestora li se adaugă însă o altă categorie de produse, și anume conectorii industriali de putere. Suplimentar, în numeroase cazuri, clienții se așteaptă la posibilitatea de utilizare a celor mai recente tehnologii wireless și mobile. Acest lucru aduce însă propriile probleme: utilizarea wi-fi poate crea o sursă de aprindere, astfel încât, inclusiv echipamentele wireless trebuie proiectate cu grijă conform standardelor pentru zone periculoase.  Aurocon COMPEC dispune pe stoc de toate produsele de care aveți nevoie pentru aplicații în medii periculoase. În cele ce urmează vă sunt prezentate câteva exemple de astfel de produse.

Conectori industriali de putere

Conectori CEAG, certificaȚI ATEX, tensiune nominală 250V, curent nominal 16A, IP66. Acești conectori pot fi utilizați în aplicații de alimentare a unor echipamente electrice fixe sau portabile, în locuri în care pot fi prezente gaze periculoase, în locuri umede sau murdare, acolo unde este nevoie rezistență la coroziune și impact.   


Comanda

Cutii de joncțiuni

Aceste cutii de joncțiuni RS PRO rezistente, conforme ATEX, sunt proiectate pentru instalarea și protejarea unei game largi de componente electrice și electronice. Ele sunt perfecte pentru utilizare în medii periculoase, cu pericol de explozie, dar și cu cerințe de rezistență la impact.


Comanda

Lanterna ATEX

Portabile, sigure în funcționare și economice. Ele dispun de bec cu filament cu vacuum. Sunt marcate CE, proiectate conform Directivei ATEX și certificate IECEx pentru utilizare sigură în Zonele 1 și 2 cu potențial exploziv gaz, vapori și abur, unde permite o clasă T6, și pentru Zonele 21 și 22 de medii cu praf.


Comanda

Bariere izolatoare MTL5500 

Este cea mai recentă generație a izolatoarelor MTL. Ea încorporează un design de circuit avansat și o construcție inovativă a transformatorului de izolare. Designul compact, cu o lățime de numai 16mm reduce masa și oferă densitate mare în utilizarea spațiului, precum și o reducere a consumului energetic.   


Comanda

Multimetru portabil 28II Ex

Este cel mai rezistent multimetru din lume. Acest dispozitiv vă oferă toată puterea de testare și identificare a problemelor oriunde ați merge. El respectă cerințele dvs. de interior și exterior ATEX Zonele 1, 2, 21 sau 22. Aceasta înseamnă că nu trebuie să aveți diferite dispozitive de măsurare pentru diferite medii de lucru. 


Comanda

Releu cu certificare ATEX

Un exemplu de releu cu certificare ATEX, utilizat pentru transmiterea în siguranță a semnalelor electrice, folosind o barieră de izolare între intrare și ieșire, este releul Pulse isolator 5202B. 5202B este proiectat în conformitate cu cerințele stricte de siguranță și, prin urmare, este potrivit pentru utilizarea în instalațiile SIL 2. 


Comanda

Este foarte important să definiți corect necesitatea de protecție a aplicației dvs. pentru a putea garanta siguranța în mediul de lucru. La fel de important este să aveți la îndemână produsele potrivite, la momentul potrivit. Accesând catalogul nostru, puteți beneficia de cea mai largă gamă de produse aprobate ATEX. Suplimentar, puteți beneficia de suport pentru a putea face față oricăror condiții extreme.

Autor: Grămescu Bogdan