Testat pentru EXTREM – Temperaturi Extreme

Daca dezvoltati aplicatii ce vor functiona in medii cu variatii mari de temperatura, suntem aici pentru a va ajuta sa va mentineti in siguranta si in control.

Dacă în numerele trecute am vorbit de aspecte legate de rezistență mecanică, de rezistență la medii de lucru corozive, acum este momentul de a aduce în discuție un alt factor de mediu, și anume Temperatura. Atunci când procesul dumneavoastră creează sau necesită temperaturi extreme, aveți nevoie de produse care să reziste provocărilor la care sunt supuse, pentru a evita opririle nedorite. Temperaturile sub-zero sau căldura extremă își vor lăsa amprenta, motiv pentru care vă oferim o selecție extinsă de componente care pot opera în aceste condiții extreme, asigurându-vă un motiv în minus de îngrijorare. Când aveți la îndemână produsele potrivite, la momentul potrivit, puteți garanta siguranța funcționării continue în medii cu variații importante de temperatură.

Cabluri

Atunci când mediul de operare suferă de variații importante ale temperaturii, este importantă utilizarea de cabluri rezistente și sigure, cum are fi de exemplu soluțiile de conectare de la Alpha-Wire: materiale de înaltă calitate și cele mai noi tehnici de fabricație. Combinate, acestea vă oferă siguranța în funcționare a procesului și costuri reduse de întreținere, chiar și în cele mai dure medii.

Un exemplu din această categorie îl reprezintă cablurile ThermoThin. Proiectate să reziste la o plajă de temperatură de la -150˚C la +300˚C, cablurile ThermoThinsunt sunt ideale pentru aplicații militare, generare de energie, în industria de petrol și gaze, precum și alte aplicații critice. Caracteristici: Izolație ECA fluor-polimer ultrasubțire și ușoară; Rezistență și proprietăți dielectrice excelente; Disponibilitate cu dimensiuni de la 16 AWG la 36 AWG. Acest tip de cablu este o alternativă la cablurile de legătură PTFE, ce pot rezista la temperaturi ridicate, fiind proiectat spre a fi ușor și economic din punct de vedere al spațiului ocupat. Desigur că, făcând parte din seria ThermoThin, se bucură de proprietățile acesteia. Materialul izolator ECA fluor-polimer contribuie la posibilitatea unei dimensiuni reduse, dar și la rezistență foarte bună din punct de vedere chimic.

Senzori

Atunci când operează la temperaturi ridicate sau joase, echipamentele trebuie să beneficieze de senzori capabili de a oferi informațiile necesare, chiar și în condiții extreme. Un exemplu, poate fi constituit de senzorii de proximitate inductivi, care operează în medii dure. Acest tip de senzori oferă detecția fără contact a obiectelor metalice. Unii dintre senzori pot detecta atât materiale feroase, cât și neferoase, iar alții sunt specializați numai pe un tip de material (feros sau neferos). Forma senzorilor de proximitate inductivi poate fi cilindrică, dreptunghiulară sau capsulată în carcasă plată.

Seria IMF de senzori de proximitate inductivi de la Sick oferă siguranță mare în funcționare pentru industria alimentară. Cu domeniile sale extinse de detecție, IMF asigură siguranță, procese stabile, înaltă precizie datorată utilizării tehnologiei ASIC de la SICK. Indicatorul de reglare vizual economisește timp prețios la punerea în funcțiune și ajută la diminuarea erorilor. Este posibilă de asemenea comunicație prin IO-Link, generând o mai mare flexibilitate și adăugând mai multe funcții pentru aplicații de automatizare. .

Blocuri terminale

Un aspect important în echipamentele ce operează la variații mari de temperatură îl reprezintă conectarea. Blocurile terminale trebuie să ofere de asemenea proprietăți de rezistență la temperaturi ridicate sau scăzute.

Blocuri terminale ceramice de la RS PRO, reprezintă o soluție sigură și economică de conectare fir la fir în medii de temperatură ridicată. Acest tip de bloc terminal este cu montare directă și nu necesită utilizarea unei șine DIN. El dispune de 2 șuruburi de montare galvanizate care permit montarea pe orice suprafață. De asemenea prinderea conductorilor se face în contactele din alamă nichelată prin strângere cu șurub.

Aplicatii

Conectorii terminali, oricât ar fi de simpli, au o gamă largă de aplicații și sunt componente uzuale în instalații electrice de toate felurile, atât în zona casnică, cât și cea industrială. Simplitatea lor le face în particular potrivite pentru instalații semi-permanente, sau acolo unde este necesară mentenanță frecvență.

Corpul ceramic oferă rezistență ridicată la temperatură, pentru medii dure. Conectorii sunt utilizați în conectarea termo-cuplelor, conectare linii externe, accesorii de interfațare dispozitive de încălzire. Materialul corpului rezistă fără probleme la temperaturi de 500°C. Limita mai scăzută este dată de inserțiile de alamă.

Conectori pentru domenii mari ale temperaturii de operare

Alături de toate cele prezentate anterior, problema conectorilor rezistenți la variații mari de temperatură este extrem de importantă. O situație aparte o prezintă industria auto, în care, pe lângă domeniul larg de temperatură, necesită conectori rezistenți și la vibrații. O solutie este Amphenol, această serie de conectori SurLok Plus, este compactă și permite o rapidă conectare. Robust și etanș față de mediu, acest conector se poate instala cu ușurință în teren și oferă înaltă siguranță în funcționare. Cu ajutorul tehnologiei R4 Radsock, se asigură o forță ridicată în conexiune și o suprafață mare conductivă. În cazul acestui exemplu discutăm de un pin de 5.7mm.

În cele ce urmează vă sunt prezentate unele dintre soluțiile pe care vi le oferim.

Senzor inductiv Sick M30x1.5, ieșire PNP-NO/NC, detecție 15 mm, IP68, IP69K 


Comanda

Kopex EXLLH – ghid de cablu flexibil din oțel galvanizat în termoplastic


Comanda

Bloc de distribuție Entrelec, 2.5→16 mm²(1), 2.5→16 mm²(2), 7căi, 80A, 1kVac, 1.5kVdc


Comanda

Bloc terminal, ceramice, fără siguranțe fuzibile


Comanda

Conector RADSOK, seria AmphenolSurLok Plus 


Comanda

Conector cu două căi, etanș, Molex, seria MXP120


Comanda

Autor: Grămescu Bogdan